Přihlášení
Domovská stránka / Alergie a Alergická onemocnění / Potravinová alergie
Potravinová alergie
Mezi nejčastější potraviny, které působí alergické projevy, patří vajíčka, ryby, vlašské a lískové ořechy, kravské mléko, mrkev a celer. Řadu obtíží vyvolává ovoce, mouka, maso, kakao nebo koření. U některých jedinců s potravinovou alergií stačí k vyvolání příznaků pouhá příprava jídla. Na vzniku potravinové alergie se podílí i konzervační látky (kyselina benzoová, chinin, bifenyly, nitrit sodný). Některé druhy zeleniny (křen, zelí, ředkvičky, kapusta), případně pochutiny – pikantní omáčky, některé hořčice. (Tyto pochutiny se nachází v řadě jídel vyráběných průmyslově. Po natrávení uvolňují tzv. acylizothiocyanáty, které vyvolávají řadu netypických klinických příznaků jako zvýšenou únavu nebo bolesti hlavy.)
Astma, rýma nebo alergický zánět spojivek bývají způsobeny požitím potravin bohatých na tyramin nebo histamin (např. banány, sýry, ryby, červené víno). Alergie na některé ovoce či zeleninu se může projevit svěděním, otokem rtů a patra, někdy dochází k opakované tvorbě aftů. Šok bývá pozorován u některých jedinců po požití ryb nebo burských oříšků.